Heupechografie cursus

2nd International Infant Hip Ultrasound Course Rotterdam
Gastspreker: Prof. R. Graf
Data: 21-23 november 2022
Lokatie: Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis
Voertaal: Engels

Voor de tweede keer in Nederland organiseert het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis in samenwerking met de Werkgroep Kinderorthopedie (WKO) de heup echografie cursus volgens Graf. Deze cursus zal niet alleen de methodologie van Prof Graf behandelen, maar ook de transinguinale echografie die gebruikt kan worden om de heuppositie te monitoren na repositie. De cursus is geschikt voor medisch professionals die zich bezighouden met diagnostiek en behandeling van heupdysplasie (DDH) in alle facetten en niveaus. Hieronder verstaan we (kinder) orthopeden, (kinder) radiologen, kinderartsen, echoscopisten, gespecialiseerd verpleegkundigen, arts-assistenten en alle andere geïnteresseerden. Tijdens de cursus zal kennis worden genomen van de techniek en interpretatie van heup echo’s bij baby’s en jonge kinderen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: pathologie, anatomie, analyse en interpretatie van echobeelden, verkrijgen van de beelden, positionering en omgang met patiënten en hun ouders, behandeling van DDH. Dit alles gebaseerd op de Graf methode en classificatie. Prof. Graf zal zelf als gastpreker een groot deel van de cursus verzorgen. De cursus start maandagmiddag en zal duren tot woensdagmiddag. 

Vooraf aan de cursus door Prof Graf, zal de afdeling kinderradiologie samen met de afdeling kinderorthopedie van het Erasmus MC – Sophia op maandagochtend een korte pre-course verzorgen over de transinguinale echografie.

Inschrijving zal na de zomervakantie worden geopend.